Avrupa’nın en büyük lüks mallar grubu Fransa merkezli LVMH bünyesindeki Dior marka çantaların satış fiyatı ile maliyeti arasındaki fark dudak uçuklattı.
İtalya’da soruşturma kapsamında Dior tedarikçilerine polis baskınları düzenlenirken, çantanın Dior’a maliyetinin 53 Euro (57 dolar), mağaza satış fiyatının ise 2 bin 600 Euro (2 bin 780 dolar) olduğu ortaya çıktı.
Milano’daki savcılar, Dior’un, tedarikçilerinin çalışma koşulları ve teknik kapasiteleri ile ilgili önlem almadığını öne sürdü.
POLİS BASKININDA ORTAYA ÇIKTI
Reuters’ın aktardığına öre, mart ve nisan aylarında yapılan savcılık incelemeleri ve polis baskınlarında, işçilerin fabrikalarda uyuduklarına, böylece günün her saati üretim yapıldığına, geceleri ve tatil günlerinde de üretimin devam ettiğine dair bulgular elde edildi.
Dior’a taşeron üretim yapan Çinli firmaların Çin’den işçi getirdiği, bazılarının ülkede kaçak olarak bulunduğu, bazılarının da gerekli çalışma belgelerine sahip olmadığı ortaya çıktı.
Soruşturmada ayrıca, yapıştırma ve fırçalama bölümlerinde güvenlik önlemlerinin ihmal edildiği, makinelerdeki güvenlik cihazlarının söküldüğü ve böylece işçilerin daha hızlı çalışmalarının amaçlandığı öne sürüldü.
LVMH, Business Insider’ın sorularına yanıt vermezken, mahkemenin Dior’dan çalışma şartlarıyla ilgili önlem alınmasını istediği aktarıldı.
ARMANI’YE DE SORUŞTURMA
Benzer bir soruşturmanın İtalyan Armani şirketine de yapıldığı, onların da 1900 dolara satılan çantayı taşerona 99 dolara ürettirdiği, mahkemenin Armani’den de tedarikçilerle ilgili önlem almasını istediği öğrenildi.
Soruşturma savcıları, lüks markaların yüksek kâr elde etmek için tedarikçilerinin çalışma şartlarının ihlal edilmesine ve işçilerin sömürülmesine göz yumduğuna, bunun münferit değil yaygın bir durum olduğuna işaret etti.
‘YASALARA UYAN İŞ YAPAMIYOR’
Soruşturma kapsamında mahkeme başkanı, lüks markaların tedarikçilerine ait üretim tesislerinde işçilere açıkça kötü muamelede bulunulduğunu, iş güvenliği, işçi sağlığı, ücretler ve çalışma saatleriyle ilgili şartlara uyulmadığını, yasalara uyanların da piyasadan uzaklaştırıldığını söyledi.
LVMH’nin çevre ve sosyal sorumluluk raporuna göre, şirket 2023 yılında toplamda 2 bin 62 tedarikçi ile çalıştı ve toplamda 1725 denetim yapıldı.
LVMH CEO’su Bernard Arnault, Bloomberg Milyarderler Endeksi’ne göre 201 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin üçüncü kişisi konumunda.
Dior’da CEO’luk koltuğunda ise Fransız milyarderin kızı Delphine Arnault oturuyor.