“Limanımız Edebiyat”: Edebiyatçılar Marmara Adası’nda buluşuyor

3. Marmara Adası Edebiyat Günleri, bu yıl 17 yazar, şair ve edebiyat insanının katılımıyla 2-3-4 Ağustos tarihlerinde yapılacak.

50’li 60’lı yıllardan başlayarak dönemin yazarlarının, sanatçılarının mekânı olan, tatillerini geçirdikleri, eserlerini yazdıkları rüzgârlarıyla da ünlü Marmara Adası’nda, edebiyat-sanat rüzgârını yeniden estirmek amacıyla gerçekleştirilen Marmara Adası Edebiyat Günleri’nin bu yılki teması “Limanımız Edebiyat” olarak belirlendi.

2 Ağustos’ta başlayacak etkinliklerin konukları Alp Gökalp, Başar Başarır, Deniz Yüce Başarır, Feride Çiçekoğlu, Filiz Aygündüz, Göknil Özkök, Gül İrepoğlu, Kemal Varol, Murat Gülsoy, Nedret İşli, Şebnem İşigüzel, Yavuz Ekinci, Zülfü Livaneli olacak.

Marmara Adası Edebiyat Günleri, bu yıl Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Marmara Adalar Belediyesi, İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO), Can Çocuk Yayınları, Sitiya Zeytinyağları, Denizevi Karvunyi, İnci’in Elleri Seramik Atölyesi ve Enis’in Yeri Restoran’ın dayanışmasıyla yapılacak.

Bir edebiyat adası

Marmara Adası 1950’lerde 60’larda dönemin önde gelen edebiyatçılarının, yazarlarının, sanatçılarının gözde mekânıydı. Melih Cevdet, Oktay Rifat, Yaşar Kemal, Fethi Naci, Edip Cansever ve Arif Damar, pek çok yazar ve şair arasında Marmara Adası’ndan geçenlerden sadece birkaçı.

Sanat çevrelerinden heykeltıraş/ressam Gürdal Duyar, Ömer Uluç, Aliye Berger Marmara Sarıgöl Otel’de konakladı. Aynı otelde Türk şiirinin önde gelen isimleri arasında yer alan şair Edip Cansever ile şair Turgut Uyar ve yazar Tomris Uyar çifti uzun seneler yaz tatillerini geçirdi. Tomris Uyar öykülerinde Marmara Adalı birçok simaya da yer verdi. Oya Baydar’ın son romanı Yazarlarevi Cinayeti de mekân olarak, Marmara Adası’ndan hareket ediyor. Türkiye’de edebiyatın önde gelen isimlerinden Baydar, uzun yıllardır yaz aylarını önemli ölçüde Marmara Adası’nda geçiriyor.


Turgut Uyar ve oğlu Hayri Turgut Uyar, Marmara Adası âşığı Aydın Senatörü Osman Saim Sarıgöllü’nün
1962/63 yıllarında adada yaptırdığı Sarıgöl Otel’de 104 numaralı odanın balkonunda (1984)

Yaşar Kemal’in ‘Karıncanın Su İçtiği’ romanı, Samih Rıfat’ın ‘Ada’sı, Yaman Koray‘ın ‘Büyük Orfoz’unun yanı sıra şiir ve öykülerinde Turgut Uyar ve Tomris Uyar’a da iham veren, bugün de hikâyelere romanlara konu olan Marmara Adası’nda edebiyat geleneğinin sürdürülmesi çabası devam ediyor.


2021 baharı: Oya Baydar, Prof. Dr. Talat Kırış ve 24 Mart’ta kaybettiğimiz Aydın Engin Marmara Adası’nda

Marmara Adası Edebiyat Günleri Etkinlik Programı

 

 

 

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir