Patates püresi dondurulur mu? Dondurulmuş patates püresi ne kadar süre dayanır?

Posted by

Patates püresi, et yemeklerinin en sevilen yancı garnitürlerden birisidir. Pürüzsüz kıvamı, hafifliği ve kolay hazırlanabilir olması sebebiyle hızlı akşam yemeklerinin kurtarıcısıdır. Pilav ya da makarna yerine tercih edilebilecek lezzetli bir alternatiftir.

Patates püresi yapıldığı zaman sıcak sıcak en lezzetli haliyle tüketilir. Patates püresi en fazla ertesi gün tekrar ısıtılarak tüketilirken 2 günden fazla bekleyen patates püresi genellikle kullanılmayacak hale gelir.

Peki, fazla yapılan patates püresi ziyan etmek yerine dondurabileceğinizi biliyor muydunuz? İşte patates püresini dondurmak ile alakalı bilmeniz gereken her şeyi sizler için derledik. Gelin hep birlikte israfın önüne geçmemiz ve ilerleyen zamanlarda hızlı ve pratik yemekler için patates püresini dondurma yöntemlerini öğrenelim!

PATATES PÜRESİ DONDURULUR MU?

Evet, patates püresini kolaylıkla dondurabilirsiniz. İster daha sonra kullanmak için, isterseniz de akşam yemeğinizde arta kalan patates püresini ziyan etmemek için, niyetiniz her ne olursa olsun patates püresini dondurmak oldukça iyi bir seçenektir.

Patates püresini dondurmak için birkaç püf noktasını bilmeniz gerekir. Bu püf noktalar sayesinde daha sonra dondurulmuş patates püresini kullanırken ilk günkü lezzetini ve kremsi dokusunu korumuş olursunuz.

İşte patates püresin dondurmak için bilmeniz gereken püf noktalar…

PATATES PÜRESİNİ DONDURMANIN PÜF NOKTALARI

Patates püresini dondurmak ve tazeliğini en iyi şekilde tutmak için birkaç basit püf noktasına dikkat etmeniz gerekir. Derin dondurucuda doğru muhafaza edilmeyen yiyecekler yanlarında ve çevresinde bulunan diğer yiyeceklerin de tazeliğini kaybetmesine ve bozulmasına sebep olur. Bu yüzden patates püresini dondurmadan önce diğer gıdaların saklama koşullarına dikkat etmelisiniz.

  • Dondurucular için üretilen saklama kaplarını tercih edin

Patates püresini dondurmak için derin donduruculara özel üretilen poşetler yerine saklama kaplarını tercih etmelisiniz. Bu saklama kapları hem derin dondurucu soğuğunda yanma riski olmayacak hem de dondurucunun kokusunu yiyeceğe geçmesini engelleyecektir.

  • Patates püresini dondurmadan önce tarifte birkaç noktaya dikkat edin

Patates püresini dondurmak için yapıyorsanız krema ve tereyağı gibi yağ oranını arttıracak malzemeleri eklemeyi asla atlamayın. Patates püresinin bu yağlı yapısı onu derin dondurucuda yanmasına müsaade etmeyecektir.

  • Patates püresini dondurmadan önce iyice soğutun

Patates püresini dondurmadan önce mutlaka soğutmalısınız. Bu sadece patates püresi için geçerli değildir. Herhangi bir sıcak yiyeceği buzdolabı ya da derin dondurucuya koymadan önce soğutmanız gerekir. Sıcak bir şekilde dolaba koyulan yemekler ortamdaki ısıyı arttırabilir ve diğer yiyeceklerin bozulmasına sebep olabilir.

  • Patates püresini dondurmadan önce havayla temasını en aza indirin

Patates püresini dondurmak için bilmeniz gereken diğer bir püf nokta ise patates püresini dondurmadan önce havayla temasını kesmektir. Derin dondurucunun yüksek soğukluğu hava alan paketleme yapılırsa yiyecekler üzerinde soğuk yanıklarına sebep olur. Patates püresini dondururken kullanacağınız saklama kabı ya da poşetteki havayı mümkün olduğunca çıkarın ve havayla temas edebileceği bir şekilde asla paketlemeyin.

DONDURULMUŞ PATATES PÜRESİ TEKRAR NASIL KULLANILIR?

Patates püresini dondurmak için verdiğimiz tüm püf noktalarına harfiyen uyarsanız daha sonra en taze ve lezzetli haliyle dondurulmuş bir patates püreniz olacaktır. Bu şekilde muhafaza ettiğiniz dondurulmuş patates püresini derin dondurucuda 1 ila 2 ay saklayabilirsiniz. 2 ayın sonunda yavaş yavaş patates püresi tazeliğini kaybedecektir.

Dondurulmuş patates püresini yeniden ısıtmak ve yemek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.

  • Dondurulmuş patates püresini bir gece önceden çözdürün

Patates püresini dondurduktan sonra tekrar tüketmek için bir gece önce çıkarmaya dikkat edin. Dondurulmuş patates püresini bir gece boyunca buzdolabında bekleterek oda sıcaklığına gelip çözülmesini sağlayabilirsiniz.

  • Patates püresini tekrar ısıtın

Dondurulmuş patates ister ocakta, ister mikrodalgada yeniden ısıtabilirsiniz. Ancak bu aşamada ocakta kısık ateş, mikrodalgada da kontrollü olacak şekilde ısıtma yapmalısınız. Ara ara karıştırarak dondurulmuş patates püresini çözdürerek tekrar ısıtabilirsiniz.

  • Patates püresini tazelemek için ekleme yapmaktan kaçınmayın

Dondurulmuş patates püresini ısıttıktan sonra gözünüze biraz kuru geliyorsa içerisine krema ya da tereyağı eklemekten çekinmeyin. Bu ufak lezzet tüyosu patates pürenizin lezzetini katlayacaktır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir