Akıllı telefonlarımız hepimizi DEHB belirtileriyle mi etkiliyor?

Posted by

İlk iPhone’un piyasaya sürülmesinden on yıldan az bir süre sonra, sabahları kahveye, diş fırçasına ve hatta yatakta yanlarında yatan partnerine ulaşmak yerine, ilk iş olarak akıllı telefonlarına ulaşanların sayısı arttı. Gün içinde cebimizde bir akıllı telefonla, işteyken bir arkadaşımıza mesaj gönderebildiğimiz kadar, çocuklarımızla vakit geçirirken de e-postalarımızı kontrol edebiliyoruz. Ve ne yaparsak yapalım, çoğumuz yeni mesaj bildirimleri, sosyal medya paylaşımları, son dakika haberleri, uygulama güncellemeleri ve daha fazlasıyla bombardımana tutuluyoruz.

Anekdotsal kanıtlar , akıllı telefonların bu yaygınlığının bizi giderek daha fazla dikkatimizi dağıttığını ve hiperaktif hale getirdiğini gösteriyor. Sürekli dijital uyarımın bu varsayılan semptomları aynı zamanda iyi bilinen bir nörogelişimsel bozukluğu da karakterize ediyor: Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu veya DEHB. Akıllı telefonlarımızın çınlaması, DEHB’den muzdarip olmayanlarımızı bile bu durumun bazı semptomlarından rahatsız ediyor olabilir mi?

Akıllı telefonların her yerde bulunması risk oluşturuyor

Akıllı telefonlar tarihin en hızlı satan elektronik cihazıdır; bu cümleyi yazmak için geçen 22 saniye içinde 1000 akıllı telefon yeni sahiplerine gönderildi. Bu 1000 kullanıcıdan birinin dikkatsizce hata yapma, konuşmanın ortasında bir arkadaşını görmezden gelme veya toplantı sırasında boş durma olasılığı daha yüksek olsa bile, akıllı telefonlar milyonlarca kişinin üretkenliğine, ilişkilerine ve refahına zarar verebilir.
Tüm bozukluklarda olduğu gibi DEHB belirtileri de normalden patolojik olana doğru bir süreklilik oluşturur. Bulgular, aralıksız dijital uyarımımızın modern toplumda giderek sorunlu hale gelen dikkat eksikliğine katkıda bulunduğunu gösteriyor. Bu nedenle, sinemada olmasanız bile telefonunuzun sesini kapatmayı düşünün, beynin sana teşekkür edecek.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir